Bądż na bieżąco
iBookstore
Android app on Google Play
Lubię to
A programme by
Uzay Çağııııı!
12 September 2012

Bazen Evrendeki olayların zaman uzunluğunu kavramak zor olabilir. Ancak Evren çok büyük ve çok uzun zaman önce meydana geldi – 13.7 milyar yıl! Bu Dünya’nın yaşının yaklaşık üç katı ve gezegenimizden önceki dönemi hayal etmek oldukça zor!

Bu büyük zaman ölçekleri gökbilimciler için milyonlarca yada milyarlarca yıl süren yaşamlarında tek bir yıldızı yaşamı boyunca inceleyemecekleri anlamına geliyor! Bunun yerine yaşamlarının farklı dönemlerindeki farklı yıldızları gözlüyorlar.

Bazen, yine de, geceleyin gökyüzünde uzayın derinliklerindeki bir cisim yaşam süremiz içerisinde değişim gösterebilmektedir. Örneğin bu yeni uzay görüntüsüne bakın.Yaklaşık 11,000 yıl önce patlayan dev bir yıldızdan geriye kalan parlayan bir gaz bulutunu gösteriyor. Gökbilimciler böyle patlamalara ‘süpernova’ adını veriyor.

Bulut uzayda oldukça hızlı hareket ediyor, saatte yaklaşık 650,000 kilometre hızla. Dikkate değer şekilde, Yeryüzü’nden oldukça uzakta olsa da, çok hızlı hareket ettiğinden dolayı bir insan yaşamı boyunca geceleyin gökyüzündeki konumunda belirgin bir değişim gözlenebilmektedir. Geceleyin gökyüzündeki yakınında görülen yıldızlar, daha yaşlı olduğunuzda şimdikinden farklı görünecektir.

11,000 yıl sonra bile, süpernova patlaması geceleyin gökyüzünün görünüşünü halen değiştirebiliyor!

Siz de katılın: Birçok gökbilimci gözlemleriyle ilgili günlük ya da kayıt tutar. Bunlar Evrende meydana gelen bazı değişimleri görmek için harika kayıtlardır. Neden siz de kendi gözlem kayıtlarınızı tutmaya başlamıyorsunuz? Hatta bir teleskopunuz olmasa bile, Ay, bazı özel cisimler örneğin arasıra meydana gelen kuyrukluyıldızlar gibi gözle görebildiğiniz cisimlerin resimlerini çizebilirsiniz.

Więcej informacji

 Uzay Gazetesi'nin bu sayısı ESO Basın Bülteni kaynak alınarak hazırlanmıştır.

Share:

Printer-friendly

PDF File
942,0 KB